FAMMU/FAPA: Eksport cukru wzrósł o 7, 6% ilościowo i 20, 8% wartościowo przy 2016 r.

FAMMU/FAPA: Eksport cukru wzrósł o 7, 6% ilościowo i 20, 8% wartościowo przy 2016 r.
Category: gielda
27 lipca, 2020

Warszawa, dwadziescia. 03. 2017 (ISBnews) a mianowicie Eksport cukru z Lokalny wzrósł o 7, 6% r/r sluzace do 464, 9 tys. dzwiek w 2016 r., a w ujęciu wartościowym – o dwadziescia, 8% do 225, 7 mln euro, podał Zespół Monitoringu Obcych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na wiadomosci resortu rolnictwa. Jednocześnie import cukru az do Polski zwiększył się na temat 93, 9% do 229, 7 tys. ton, zas jego wartość była wyższa o 94, 7% az do 106, 3 mln euro.

„W 2016 roku polski eksport cukru był duzo większy w ujęciu rocznym, import przyspieszył jednak dużo bardziej dynamicznie i był prawie dwukrotnie wyższy. Ceny przywozu były stabilne, wywóz był duzo droższy. Saldo obrotów przy handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale pogorszyło się w relacji rocznej” – czytamy w raporcie.

Średnia wartość eksportu zwiększyła się o dwunastu, 2% sluzace do 485 euro/t, czyli az do około dwóch, 12 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 61% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 525 euro/t (+13% r/r), czyli na ~2, 29 zł/kg. Az do krajów trzecich cukier trafiał średnio na 422 euro/t (+12, 7% r/r), czyli po ~1, 84 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów trzecich Izrael, Gruzja, Rosja i Kazachstan.

Weglowodan sprowadzano na średnio 463 euro/t (+0, 4% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały jak i równiez surowy), czyli po około 2, 02 zł/kg. Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 63% sprowadzonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z UE. Sposród krajów trzecich cukier importowano po średnio 428 euro/t (-0, 3% r/r), innymi slowy po około 1, 87 zł/kg, a od unijnych partnerów na 521 euro/t (+6, 1% r/r, ~2, 27 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono ze Niemiec, Szwecji, Litwy jak i równiez Czech, a spoza UE z Sudanu, Zimbabwe i Mozambiku a takze Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.

„Grudzień okazał się miesiącem ożywionej wymiany handlowej cukrem. Z danych wynika, że polscy eksporterzy sprzedali w tym miesiącu około 47 tys. dzwiek. Około dwudziestu siedmiu tys. dzwiek trafiło az do UE, w niniejszym około 10 tys. dzwiek do Niemiec. Do krajów trzecich sprzedano około dwadziescia tys. ton, w tym około 4 tys. ton az do Izraela. Jakkolwiek importerzy sprowadzili około siedmiu tys. dzwiek, z czegoz znakomitą większość z UE. Grudzień przyniósł utrzymanie ogromnego poziomu wywozu i wyhamowanie importu” – czytamy w raporcie.

Po 2016 roku kalendarzowego saldo obrotów w gospodarki zagranicznym cukrem spadło o 9, 8% do 119, 3 mln euro jak i równiez o 25% do 235, 2 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim rezultat znacznie większej dynamiki postepu przywozu niż wywozu, a także drożejącego cukru w giełdach, podsumowano w materiale.

We use cookies to provide you with the best possible experience. By continuing, we will assume that you agree to our cookie policy